1. HABERLER

  2. SÖYLEŞİ

  3. Demirtaş '34 Gazeteci'nin Sorularını Cevapladı
CHP'li Seyit Torun'la 'Yerel Seçim' Söyleşisi

CHP'li Seyit Torun'la 'Yerel Seçim' Söyleşisi

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partisinin yerel seçim çalışmalarını değerlendirdi.

A+A-

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ‘Bütün siyasi partiler içerisinde 31 Mart 2019 seçimlerine en hazır parti biziz.

Adayları ilk biz açıkladık, sahaya ilk giren biziz’ dedi. Torun, ‘partisinin yaptırtığı anketlerde CHP’nin oy oranın ‘1 Kasım’da yapılan genel seçimlerdeki oranın üstünde görüldüğünü’ belirtti.

Muharrem İnce’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını da değerlendiren Torun, “Cumhurbaşkanı adayı olmuş Muharrem İnce’nin İstanbul için aday olmasının doğruluğu tartışılır. Muharrem İnce’nin ‘öyle olursa aday olurum, böyle olursa aday olmam’ demesi doğru değil” dedi. Torun, Mansur Yavaş’ın CHP’den aday olmak için çaba göstermediğini de söyledi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un Habertürk’ten Kübra Par’a verdiği yanıtlar şöyle;

‘3 BÜYÜK ŞEHİR ADAYINI ARALIK’TA AÇIKLAYACAĞIZ’

Türkiye yerel seçim maratonuna girdi. CHP olarak siz de geçen hafta 105 ilçe ve belde belediye başkan adayınızı açıkladınız. Şu anda aşağı yukarı kaç il için adayınız belli? Genel Merkez’de yerel seçimlere dair nasıl bir süreç işliyor?

Geçmiş seçimleri baz alarak illere göre değerlendirme yaptık. 2011’den bugüne; yerel, genel, referandum, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oy oranlarını ve oy geçişlerini değerlendirdik. 2014 yerel seçimini de baz alarak, yüzde 50’nin üzerinde oy aldığımız yerler, yüzde 50’den az oy aldığımız yerler, çok az oy farkıyla kazandığımız yerler ve çok az oy farkıyla kaybettiğimiz yerler olarak sınıflandırdık. Mevcut belediyelerimizin performanslarını ölçtük. Ardından 44 ili tespit ettik ve bu 44 ile parti meclis üyeleri ve milletvekillerinden oluşan bir heyet gönderdik, onların raporlarını aldık. Bu illerin önemli bir kısmı CHP’nin yüzde 50’nin altında oy aldığı yerler. Sonuçta il ve ilçe başkanlarımızla da diyaloğa girerek, ilçe ve beldelerde tek aday olan veya birkaç aday olsa da üzerinde uzlaşılan, tartışma konusu olmayan belediye başkanı adaylarını tespit etmelerini istedik. Hem raporlardan çıkan sonuçlarla hem de il ve ilçe başkanlarımızın değerlendirmeleriyle 105 belediye başkanımızın adaylaşması noktasında bir ortak anlayış gerçekleşti ve onları da açıkladık. Şimdi 15 ile daha aynı heyetleri gönderiyoruz. O 15 ilden de önümüzdeki bir hafta içinde raporlar alacağız ve bundan sonra aday tespitiyle ilgili elimizde somut veriler olacak. Bir eğilim yoklaması ve bu eğilim yoklamasını destekleyecek bir anket yapacağız. Önümüzdeki 15 gün içerisinde de mutlaka büyükşehir il, ilçe ve belde olmak üzere tekrar 150’ye yakın belediye başkan adayı açıklayacağız.

seyit-torun.jpg

“Geçmişe bakmıyoruz” dediniz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonra Muharrem İnce ile Genel Merkez arasında, genel başkanlık ve olağanüstü kurultay tartışmaları da dahil, pek çok tartışma yaşandı. Şimdi “Bunlara sünger çekeriz,  Muharrem İnce’yi aday gösterebiliriz” mi dersiniz yoksa “Bu süreçte çok kalp kırıldı, çok gerilim oldu, adaylığı doğru değil” mi dersiniz?

Cumhurbaşkanı adayı olmuş bir kişinin şu anda aday olmasının ne kadar doğru olacağı tartışılır ama bunun kararını tek başıma veremem. Ona yetkili kurullar karar verir.

Muharrem İnce geçen hafta yaptığı bir açıklamada, “CHP’nin İstanbul’da yaklaşık 250 bin üyesi var. Üyelerin tamamının katıldığı bir tür ön seçim yapılsın, buradan çıkarsam adaylığa varım” dedi. Böyle bir ihtimal var mı?

Ona parti meclisi karar verir, Muharrem İnce karar veremez. Parti meclisinden ön seçim veya başka bir yöntemle ilgili karar çıkabilir. Bir insan eğer İstanbul’u yöneteceğini düşünüyorsa, seçimi kazanacağına inanıyorsa ve böyle bir noktada sorumluluk almak istiyorsa aday adayı olduğunu açıklar. Yoksa “Öyle olursa aday olurum, böyle olursa aday olmam” demeyi doğru bulmam.

CHP nasıl bir strateji yürütmeli ki İstanbul’da seçimi kazanabilsin?

Epeydir çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Artık mahalle mahalle değil, cadde cadde değil, apartman apartman değerlendirme yapıyoruz. Yaş grubu, eğitim durumu, geçmiş tercihleri, tercihlerini değiştirme adına algılar değerlendiriliyor; bu anlamda ne gerekiyorsa onun için çalışıyoruz. İstanbul’u çok iyi biliyoruz. Önümüzdeki süreçte de ortaya koyacağımız projeleri, aday profilimizin oluşturacağı algıyı ve İstanbul’un sorunlarını çözecek olan yapıyı hep beraber göreceğiz.

‘MANSUR YAVAŞ, BUGÜNE KADAR CHP’DEN ADAY OLMAK İÇİN GAYRET GÖSTERMEDİ’

Ankara için adayınız belli mi?

Ankara için adayımız şu anda belli değil. Araştırmalarımız, çalışmalarımız devam ediyor. Önce aday profilleri üzerinde durduk. İstanbul’da ve Ankara’da bu çalışmaları yaptık, şimdi İzmir’de yapacağız. Aday profili oluştuktan sonra aday adayları üzerinden en ideal adayı oluşturmak ve tercihimizi ortaya koymak istiyoruz.

2014 yerel seçimlerinde CHP’nin Ankara için adayı Mansur Yavaş’tı. Az bir oyla seçimi kaybetmişti. Sonrasında da CHP’den istifa etmişti. Şu sıralar adı hem CHP hem de İYİ Parti için geçiyor. Mansur Yavaş’ın CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olması ihtimali var mı?

Onu yetkili kurullar bilir. Açıkçası şu anda onunla ilgili bir bilgim yok. Ama bakıldığında Mansur Yavaş, bugüne kadar CHP’den aday olma anlamında çok fazla bir gayret göstermedi.

Ankara için genel merkezde konuşulan güçlü isimler var mı?

Şu anda isim üzerinde değil, aday profillemesi üzerinde duruyoruz. Öncelikle Ankara’da nasıl bir aday olması gerektiği konusunda tespitler yapıyoruz. Ortaya çıkacak aday, Ankara’yı bütün kesimleriyle, bütün etnik yapılarıyla kucaklamalı. Ankara bir bürokrasi kenti ve Anadolu’dan sürekli göç alıyor. Elbette ki burada bütün kesimlere hitap eden, bütün değerlere saygılı ve halkın içinden biri olduğunu ispat edecek yapısıyla güven kazanacak biri olacak.

‘GÖKÇEK KEŞKE ADAY OLSA’

Son günlerin en çok tartışılan konularından biri de Melih Gökçek’in MHP’den adaylık ihtimali. Siz bu ihtimale nasıl bakıyorsunuz?

Melih Gökçek önce neden istifa ettiğinin hesabını verecek! Sonuçta Ankara halkı ona oy verdi ve belediye başkanı yaptı. “İstifa ettim gidiyorum” diyerek bu iş olmaz. Halkın içine çıkmaya yüzü varsa önce neden istifa ettiğini açıklayacak. MHP’nin Ankara’daki durumu malum, haliyle aday arayışı içerisinde ama eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağar.

Aday olursa bu CHP’nin Ankara stratejisini nasıl etkiler?

Keşke aday olsa… En azından biz de dört buçuk yılın hesabını sorarız. Aldığı kararların, yaptığı uygulamaların hesabını seçmene vermek zorunda. Aday olsa da keşke o hesabı sorabilsek.

“Gökçek MHP’den aday olursa AK Parti adayını da zorlar, oylar bölünür ve CHP adayının şansı artar” diyerek sevinir misiniz?

Biz bu tür hesaplar içinde değiliz. Bizim hesabımız AKP’den, MHP’den, İYİ Parti’den, HDP’den ve Saadet’ten yani toplumun bütün kesimlerinden oy alacak bir adayla yola çıkarak bu mücadeleyi kazanmak…

‘EKMELEDDİN İHSANOĞLU KAZANMIŞ OLSAYDI BU TARTIŞMALAR YAPILMAZDI’

AK Parti ve MHP’nin yerel seçimde ittifak yapmayacak olması CHP’ye yarar mı?

İttifakın az veya çok negatif etkileri olabilirdi. Devlet Bahçeli o zaman İstanbul’da aday göstermeyeceğini açıklamıştı. Belki MHP’nin oyları o zaman AK Parti’ye geçebilirdi. Bu şekilde başka kentlerde de yapılsaydı, dezavantaj olabilirdi.

Dolayısıyla şimdi bir nevi avantaj olabilir. Peki, Ankara, İstanbul gibi yerlerde veya başka şehirlerde İYİ Parti ile ittifak yapma olasılığınız var mı?

Bu, tabanda sağlanacak bir olay. Sadece İYİ Parti ile değil, bütün siyasi partilerle; AK Parti’yle, MHP’yle, HDP’yle o seçim bölgesinde yaşayan herkesle birliktelik sağlayacağız.

Tabanda ittifak’tan kastınız tam olarak nedir?

Aday profili üzerinden güvenilir, görevini başarıyla yerine getirebilecek ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayacak bir aday üzerinde sağlanacak bir ittifaktır. Bunu zaten geçmişte bu millet yaptı. Bugüne kadar ittifak konuşulmadan, ittifaklar hiç gündemde değilken dahi birçok seçim bölgesinde yapıldı. Mesela bir seçim bölgesinde CHP seçmeni, AKP adayına karşı MHP’yi destekledi veya MHP seçmeni, CHP adayını AKP’ye karşı destekledi. Bunlar doğal olarak oldu.

HDP’de siyaset yapmış kimi isimlerin CHP’de bu seçimde belediye başkanı adayı gösterilmesi ihtimali var mı?

Elbette ki önce kendi partilerimizin değerlerini ortaya koyacağız. Geçmişte başka siyasi partilerde olan bir aday çıkarsa da bizim ilkelerimizi, değerlerimizi kabul edip, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla hareket etmesi gerekir.

CHP’den Dursun Çiçek, Habertürk TV’deki programımızda “CHP değerlerine uygun olmak şartıyla kimi HDP’li isimleri aday gösterebiliriz, örneğin Celal Doğan” demişti.

Altını çizmek isterim ki “Şu anda” demiyorum, “Geçmişte” diyorum. Geçmişte bir başka siyasi partide görev yapmıştır ama şimdi CHP’ye gelmiştir. Yoksa şu anda HDP’de, MHP’de olup da istifa edip geleceklerle ilgili söylemedim.

Celal Doğan için bir adaylık ihtimali var mı?

Şu anda öyle bir şey gündemde yok.

‘CHP SEÇMENİNİN YAŞADIĞI HAYAL KIRIKLIĞINI HAKLI BULUYORUM’

CHP’nin adayı Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamadı.  Seçim sonrasında olağanüstü kurultay tartışması yaşandı. Bütün bu süreç sonunda CHP seçmeninin bir bölümünün CHP’ye küstüğü, bu seçimde de sandığa gitmek istemediği söyleniyor. Bu konuda yaptırdığınız araştırmalar var mı? Seçmenin CHP’ye karşı gönül kırıklığını hissediyor musunuz?

Başlangıçta kesinlikle vardı. İstediğiniz sonucu alamamışsınız, ortada bir moral bozukluğu var. Bunun üzerine biz kendi iç tartışmamıza döndük ve o iç tartışmanın yarattığı bir umutsuzluk, mutsuzluk oldu. Seçmen bir moral bozukluğu yaşadı ve artık umutlarının tükendiğini, bundan sonra kesinlikle sandığa gitmeyeceğini ifade etti. Bunları o gün yaşanan travmaya veriyorum ve haklı da buluyorum. Tartışmamız gereken başka konular vardı. Ama daha bir seçim değerlendirmesi yapmadan, YSK resmi seçim sonucunu açıklamadan hemen bir kurultay talebi içerisine girmek bu partiye zarar verdi. Ama seçmen bilinçli, her şeyin de farkında. Bu bahsedilen kırgınlık önemli ölçüde atlatıldı. Herkes yerel seçimin önemini kavradı ve bu seçimde başarılı olmak için bir motivasyona sahip. Geri kalan eksikleri de biz mutlaka tamamlamalıyız. Önümüzdeki haftadan itibaren 13 bölgede tekrar yeni toplantılar yapıp, yerel seçim sürecini nasıl devam ettirmemiz gerektiğini konuşacağız. Artık sorumluluğumuzu biliyoruz. Geçmişteki hatalarımızı da göz önünde bulundurarak, en iyisini yapma gayreti içinde olacağız.

Bu süreçte CHP oy kaybı yaşamış mıdır? Son dönemde kamuoyu araştırmaları, anketler yaptırdınız mı? Nasıl bir tablo var?

Şu ana kadar yapılan anketlerde CHP, 1 Kasım’daki oy oranının üstünde görünüyor. 24 Haziran seçimlerinin de çok üstündeyiz.

Küsen, kızan CHP seçmeni varsa, CHP bu seçimde onların gönlünü almak için ne yapacak?

Seçimi alabileceğimizi hem yurttaşlarımıza hem de partililerimize ispat etmek durumundayız. Şu anda da çalışmalarını yapıyoruz. Şu anda yaptığımız çalışmalar gerçekten önemli. Bütün siyasi partiler içerisinde 31 Mart 2019 seçimlerine en hazır parti biziz. Adayları ilk biz açıkladık, sahaya ilk giren biziz. Yol haritasını oluşturan, kampanya stratejilerini belirleyen, saha ekibini ve iletişim ekibini kuran ve bu anlamda bütün çalışmalarını yapan bir siyasi partiyiz. Kasım ayında da adaylaşma noktasında önemli bir mesafe kat etmiş olacağız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler