Caferiler İçin Meclis Araştırması Önerisi

Caferiler İçin Meclis Araştırması Önerisi

HDP milletvekili Adıyaman, Türkiye’deki Caferilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntıların tespit edilmesi ve çözüm imkânlarının sağlanması amacıyla “Meclis Araştırması” açılmasını istedi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Türkiye’deki Caferilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntıların tespit edilmesi ve çözüm imkânlarının sağlanması amacıyla “Meclis Araştırması” açılmasını istedi.

Adıyaman, gerekçesinde milli birlik ve bütünlüğe tehdit olarak değerlendirildiği için Aleviler, Şafiiler, Şii/Caferi, Êzidi, Süryani, Keldani ve diğer inanç gruplarının yok sayıldığını belirtti.

Çoğu Kars/Iğdır'daki Azeriler

Gerekçede Şii/Caferilerle ilgili bilgilere ve Caferilerin taleplerine yer verildi:

“Şii/Caferi yurttaşlarımızın çoğunluğu Kars ve Iğdır gibi doğu illerindeki Azeri yurttaşlarımızdan oluşmaktadır. Son 20-30 yıl içinde göçle birlikte Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya başta olmak üzere diğer metropollere dağılmışlardır. Caferilerin sayılarının iki ile üç milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Camilerini rahatlıkla kullanamıyorlar

"Resmi ideolojinin dışındaki diğer gruplar gibi Caferiler de haklarından mahrum kalmışlardır. Ne camilerini rahatlıkla kullanabiliyorlar ne de dini eğitimlerini alabilecekleri bir yere sahipler. Son yıllarda Ortadoğu'da gelişen mezhep eksenli şiddet ve çatışma süreci Şii/Caferi mezhebine mensup yurttaşlarımızı da tedirgin etmekte ve geçmişte Şii/Caferi camilerine yönelik saldırılar gerçekleşmiştir.

Müfredatta Caferi mezhebi objektif olarak yer almalı

"Caferi toplumunun kendi imkânları ile kurduğu, cami, mescit, kuran kursu gibi ibadet yerlerinin mülkiyet ve yönetim haklarının yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması, okullarda zorunlu din dersi olarak okutulan müfredatta Caferi mezhebine dair objektif bilgilerin yer alması, Caferi din âlimlerinin yetiştirilmesi amacıyla üniversiteler bünyesinde ilgili bölümlerin açılması gibi pek çok demokratik haklarının sağlanması anayasal eşitlik ilkesinin bir gereğidir.

“Şii/Caferi toplumunun inanç ve ibadet hakları en temel insani haklarıdır. Devletin görevi yurttaşların eşit koşullarda ibadet etme koşullarını ve olanaklarını oluşturmaktır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.