1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'de Boykot Tartışmaları.. Satın Almama Özgürlüğü mü, Ekonomiye Sabotaj mı?
Türkiye'de Boykot Tartışmaları.. Satın Almama Özgürlüğü mü, Ekonomiye Sabotaj mı?

Türkiye'de Boykot Tartışmaları.. Satın Almama Özgürlüğü mü, Ekonomiye Sabotaj mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolar, "tüketim boykotu" çağrılarına dönüştü.

A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan protestolar, "tüketim boykotu" çağrılarına dönüştü. 

Üniversite öğrencilerinin 2 Nisan’da başlattığı boykot kampanyası, geniş kesimlerden destek görürken, hükümet yetkilileri bu çağrıları "ekonomiyi sabote etme girişimi" olarak nitelendirdi.  

Görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından “boykot” sesleri yükseldi.

CHP'DEN DESTEK, AK PARTİ'DEN TEPKİ

PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; siyasetçilerden sanatçılara birçok isim, tüketim boykotuna destek verdi. 

boykot.jpeg

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de boykot çağrılarına katılanlar arasında yer aldı. 

Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Ömer Çelik, bu desteği "Türkiye'yi topyekûn tehdit etmektir" sözleriyle eleştirdi. Çelik’in açıklamalarının ardından, boykot paylaşımları hakkında soruşturma başlatıldı.  

SAVCILIKTAN SORUŞTURMA KARARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "tüketim boykotu" çağrısı yapanlar hakkında re'sen soruşturma başlattığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ile "nefret ve ayrımcılık" suçlamalarıyla adli işlem yapılacağı belirtildi.  

TİCARET BAKANI: "TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot çağrılarını "ekonomik sabotaj" olarak değerlendirerek, zarar gören esnaf ve şirketlerin tazminat davası açabileceğini söyledi. 

Bolat, "Boykot çağrıları, muhalefetin yolsuzluk iddialarını örtbas etme çabasıdır" ifadelerini kullandı.  

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİNDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Sokak ve boykot çağrıları, toplumsal huzuru ve ekonomik istikrarı hedef alıyor" dedi. 

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ise "Emekçilerin ekmeğiyle oynayanlar amacına ulaşamayacak" şeklinde konuştu.  

Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, boykot girişimlerini "Türkiye'nin üretim gücüne zarar verme teşebbüsü" olarak nitelendirirken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Milletimiz birlik içinde bu çağrılara kulak asmayacak" mesajı verdi.  

ADALET BAKANI: "HUKUKSUZ LİNÇ GİRİŞİMİ"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP’nin boykot çağrılarını "hukuka aykırı" bulduğunu belirterek, "Hiç kimse markaları ideolojik çizgisine göre hizaya sokamaz" dedi. Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlattığını hatırlattı.  

TOBB, İTO, MÜSİAD VE TESK'TEN TEPKİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Şirketler siyasi tartışmaların hedefi olmamalı" açıklaması yaptı. 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendebi Palandöken ise "Esnafın ticaretine zarar verilmemeli" çağrısında bulundu.  

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, boykot çağrılarını "yerli sermayeyi zayıflatma girişimi" olarak değerlendirdi.  

BOYKOT ÇAĞRILARI SİYASİ GERİLİMİ TIRMANIŞA GEÇİRDİ

Tüketim boykotu tartışmaları, Türkiye’de siyasi gerilimi artırırken, hükümet ve muhalefet arasındaki kutuplaşmayı derinleştirdi. 

Yetkililer, boykot çağrılarının hukuki sonuçlar doğuracağını vurgularken, muhalefet ise "tüketmeme özgürlüğü"nün demokratik bir hak olduğunu savunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.