BM’den Kürtçe Şengal Çağrısı
Birleşmiş Milletler Suriye Soruşturma Komisyonu, Şengal katliamının üçüncü yıl dönümümde Kürtçe bir açıklama yaparak katliamı kınadı ve Ezidiler için adalet çağrısı yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Soruşturma Komisyonu üç yıl önce IŞİD’in Şengal’e saldırarak Ezidileri katlettiği günün yıldönümünde uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak ‘Ezidi soykırımı’nı tanımasını istedi. Komisyon Ezidilerin hak ettikleri adalete kavuşmaları için uluslararası kamuoyunun sorumluluk alması gerektiğini belirterek, kaçırılan Ezidilerin kurtarılması için çabaların arttırılması çağrısında bulundu.
3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD Ezidilerin yaşadığı Şengal’e saldırmış, yüzlerce insanı burada katledip binlerce kadın ve çocuğu ise esir almıştı. Katliamın üçüncü yıldönümünde BM Kürtçe ve İngilizce yazılı bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz yıl ‘soykırım suçu işlenmiştir’ diyerek konuyu BM İnsan Hakları Konseyi’ne taşıyan Suriye Soruşturma Komisyonu üyeleri Paulo Sérgio , Karen Koning AbuZayd ve Ms. Carla Del Ponte tarafından yapılan açıklama, IŞİD’in Ezidilere yönelik soykırım suçu işlediğine tekrar vurgu yapılarak ulusalarası kamuoyuna Ezidi Soykırımı’nı tanıma çağırısında bulundu. Uluslararası yasalarca soykırım suçunun tanımlandığını ve bir çok devletin buna imza attığını hatırlatan Komisyon açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Binlerce Ezidi erkek ve çocuk kaybedildi. Terörist grup daha sonra 3 bin civarında Ezidi genç kadına Suriye’de de vahşi bir biçimde şiddet uyguladı, tecavüz etti. Birçok genç kadın Rakka’da tutuldu. Demokratik Suriye Güçleri ve onlara destek veren Uluslararası Koalisyon şehre saldırınca birçok DAİŞ’linin üzerinden söz konusu Ezidi kadınların köle olarak satıldığını gösteren raporlar çıktı.”
“Komisyon, DAİŞ’e karşı savaş tüm taraflara Ezidi esirleri kurtarma amaçlı planları değerlendirmeye ve devam eden askeri operasyonlar sırasında Ezidilerin serbest bırakılmalarını sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmaya çağırıyor” ifadelerine yer verilen açıklamada, Ezidi toplumuna karşı soykırım suçunu işleyen DAİŞ üyelerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde veya coğrafi ve zamansal yargılama yetkisine sahip geçici bir mahkemede (ad hoc mahkemeleri) ya da ulusal mahkemelerde yargılanması için uluslararası kamuoyunun harekete geçmeye çağırdı.
HABERE YORUM KAT