1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Kurulan ve Kapanan Şirket İstatististikleri
Batık Krediler.. 'Bireysel İhtiyaç ve Kredi Kartı Borçları'nda Feci Yükseliş!

Batık Krediler.. 'Bireysel İhtiyaç ve Kredi Kartı Borçları'nda Feci Yükseliş!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, batık krediler bir haftada 13 milyar 323 milyon lira artarak toplam 238 milyar 385 milyon TL'ye ulaştı.

A+A-

Bankaların tahsil edemediği kredilerin artması, yurttaşların ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu ortaya koyuyor. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, batık krediler bir haftada 13 milyar 323 milyon lira artarak toplam 238 milyar 385 milyon TL'ye ulaştı.

ARTAN KREDİ FAİZLERİ YURTTAŞI ETKİLİYOR 

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; son dönemde yükselen kredi faizleri, birçok yurttaşı zor duruma sokarken, bankaların tahsil edemediği krediler ve takipteki alacaklar, ekonominin gidişatında endişe verici sinyaller veriyor. 

Yapılan araştırmalara göre, batık kredi kartı borçlarında son bir yılda yüzde 245, batık ihtiyaç kredisi borçlarında ise yüzde 59,9 oranında bir artış gerçekleşti.

BATIK KREDİLERDE ŞOK ARTIŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) verilerine göre, vadesinde tahsil edilemeyen batık kredilerdeki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. 

19 Temmuz haftasında, bankaların icra takibine aldığı batık krediler bir haftada 13 milyar 323 milyon lira artarak toplamda 238 milyar 385 milyon TL’ye yükseldi. 

Bu artışın 3 milyar 658 milyon TL'si bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından oluşuyor.

KREDİ BORÇLARINDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ

Batık kredilerin kredi stokuna oranı henüz görece düşük seviyelerde olsa da, geçen yılın Aralık ayından bu yana yaşanan hızlı artış endişe yaratıyor. 

Bu süreçte batık krediler geçen yılın Aralık ayının son haftasına göre yüzde 24,5 oranında artış gösterdi. 

Kredi faizlerindeki tırmanış, gelirleri artmayan yurttaşların borçlarını geri ödemekte zorlanmalarına sebep oluyor.

İCRA TAKİBİNE ALINAN BORÇLARDAKİ ARTIŞ

Yılbaşından bu yana yurttaşların zamanında ödeyemedikleri için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 30 milyar 514 milyon liralık artış oldu. 

Bireysel kredi ve kredi kartları kaynaklı takipteki alacaklar, Aralık ayının son haftasından bu yana yüzde 68 oranında artışla 75 milyar 349 milyon TL’ye ulaştı.

TİCARİ KREDİLERDE DE BATIK ORANLARI ARTIYOR

Ticari kredilerdeki batık oranında son dört haftada önemli bir artış görüldü. 147 milyar 710 milyon TL olan batık ticari ve diğer kredi borçları, yüzde 10 artışla 163 milyar 35 milyon TL’ye yükseldi. 

KOBİ’lerin batık kredi borcu ise son bir yılda 53 milyar 46 milyon liradan yüzde 18 artışla 62 milyar 603 milyon TL’ye çıktı.

KREDİ FAİZLERİ ZİRVEDE

Genel seçim öncesinde düşük kredi politikası nedeniyle kredi kartı faiz oranları yüzde 1,36 ve gecikme faizi yüzde 1,66 seviyelerinde uygulanıyordu. Ancak ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte, kredi kartı faiz oranları önce yüzde 1,91’e çıkarıldı, ardından yüzde 4,25 olarak güncellendi. Gecikme faizi ise yüzde 4,55 seviyesine yükseldi. 

GELECEKTE NE BEKLENİYOR?

Merkez Bankası’nın verilerine göre bireysel kredilerin ortalama yıllık faiz oranı yüzde 75,44, ticari kredilere uygulanan ortalama yıllık faiz oranı ise yüzde 62,80 seviyesinde bulunuyor. 

Artan faiz oranları ve borçlanma koşulları, yurttaşların ekonomik zorluklarla başa çıkma becerisini ciddi biçimde etkiliyor. 

Bu durum, ekonominin geleceği hakkında kara bir tablo çiziyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.