1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KAĞIZMAN

  4. Eşit Sağlık Hizmeti İçin Çağrı.. Koçyiğit'ten Sağlık Bakanı'na Sorular! 
Barış İçin Mücadele.. 1 Eylül'ün Anlamı ve İHD'den Amasız Çağrı!

Barış İçin Mücadele.. 1 Eylül'ün Anlamı ve İHD'den Amasız Çağrı!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. 

A+A-

1 Eylül Dünya Barış Günü için birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenleniyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü için yaptığı açıklamada "Amasız, fakatsız, barış hemen şimdi" çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. 

İHD, barış talebinin sadece medeni ve siyasi haklarla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel haklarla da yakından ilişkili olduğunu belirtti.

KARS İHD'DEN 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ AÇIKLAMASI

PolitiKARS’ın derlediği bilgilere göre; İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şube Eşbaşkanı Güldane Kılıç tarafından yapılan açıklamada, 1 Eylül’ün Almanya’nın Polonya’yı işgali ile 2. Dünya Savaşı’nın başladığı tarih olduğu hatırlatıldı. 

Bu gün, savaş karşıtı milyonlarca insan tarafından Dünya Barış Günü olarak kutlanmakta. Birleşmiş Milletler de barış hakkını insan hakkı olarak tanıyarak, tüm üye ülkelere bu hakka saygı göstermeleri çağrısında bulundu.

DÜNYA ÇATIŞMALARLA İÇ İÇE

Açıklamada, günümüzde birçok bölgede devam eden çatışmalara dikkat çekildi. İsrail-Filistin savaşı, Rusya’nın Ukrayna işgali, Sudan, Myanmar, Burkina Faso ve Libya gibi ülkelerdeki savaşlar sonucunda sivil ölümlerinin arttığına vurgu yapıldı. Birleşmiş Milletler raporları, bu savaşların yarattığı yıkımların onarıcı adalet ve barış ile giderilebileceğini ortaya koyuyor.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM VE BASKILAR

Türkiye’deki insan hakları ihlalleri de bu bağlamda ele alındı. İHD, Türkiye’nin Kürt meselesini çözme konusunda aşırı güvenlikçi politikalar izlediğini belirtti ve geçmişteki köy boşaltmalarına atıfta bulundu. 40 yıldır süregelen çatışmalı süreç boyunca en temel insan haklarının ihlal edildiği vurgulandı.

İFADE VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKE ALTINDA

Siyasi iktidarın, çatışmalı ortamı sürdürerek toplumsal kutuplaşmayı körüklediği ifade edildi. Gazeteciler, insan hakları savunucuları ve farklı düşünen bireylerin baskı altında olduğu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği tarafından da belirtildi. 

BARİŞ HAVASI VE ÇÖZÜM TALEPLERİ

İnsan Hakları Derneği olarak benimsedikleri barış anlayışının insan hakları ve özgürlüklere dayalı olduğunu belirten Kılıç, barışın sağlanması için yapılması gerekenleri sıraladı. Ayrımcı ve ötekileştirici dile karşı durarak toplumsal barışın tesis edilmesinin önemine vurgu yaptı.

İHD, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle, topluma dayatılan tüm olumsuzlukların sona ermesi için iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikaları uygulamaya davet etti. "Barışın tesis edileceği ana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz!" şeklinde vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.