'Banka Sistemleri'ne Global Erişim Sıkıntısı.. Denizbank Çöktü!

'Banka Sistemleri'ne Global Erişim Sıkıntısı.. Denizbank Çöktü!

Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle birçok sektörde işlemler durdu.

A+A-

Dünya genelinde bilgisayar yazılım sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle birçok sektörde işlemler durdu. Birçok bankaya erişim sağlanamıyor. 

Para çekmek isteyen vatandaşlar çökme nedeniyle herhangi bir işlem yapamıyor. 

Denizbank internet şubesine girmek isteyen vatandaşlar erişim sıkıntısından sonra 'Denizbank çöktü mü?' sorusuna yanıt aramaya başladı.

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Dünya genelinde dün geceden itibaren internet kullanımında yaşanan aksaklık, Türkiye’yi de vurdu. 

Yaşanan internet sorunundan dolayı birçok sistem çöktü. Havacılık, bankacılık, sağlık gibi alanlarda vatandaşlar hiçbir işlem yapamıyor. 

MOBİL BANKACILIKTA ERİŞİM SIKINTISI YAŞANIYOR 

Özellikle mobil bankacılık üzerinden işlem yapmak isteyen vatandaşlar erişim sorunuyla karşı karşıya kaldı. 

Microsoft Crowdstrike yükseltmesiyle yaşanan problemden sonra Denizbank mobil bankacılık uygulaması çöktü. 

Banka kullanıcılar uygulamaya erişemeyince "Denizbank internet şubesi neden açılmıyor, Denizbank internet bankacılığı açılmıyor" soruları gündem oldu. 

DENİZBANK'TAN AÇIKLAMA GELDİ 

İnternet sitesi ve mobil uygulama erişimini ardından Denizbank, "Değerli Müşterilerimiz, Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz." açıklamasını yaptı.

..haberin uzantısı

KÜRESEL TEKNOLOJİ ARIZASI: HAVAYOLLARINDAN BANKACILIĞA ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERİ ETKİLEYEN KÜRESEL SIKINTI

Küresel ölçekte yaşanan teknoloji arızası, birçok sektördeki operasyonları altüst etti.

Bu arıza, özellikle havayolları, havaalanları, medya, telekomünikasyon, bankacılık ve sağlık sistemleri üzerinde büyük bir etki yarattı.

orunun kaynağı ise, dünya çapında önemli bir rol oynayan ve Windows PC'lerin ile sunucuların güvenliğini yönetmek için yaygın olarak tercih edilen CrowdStrike yazılımıdır.

NE OLDU?

ABD merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike, dünya genelinde 20 binden fazla aboneye hizmet vermektedir ve sektördeki en popüler isimler arasında yerini almıştır. Ancak, "Falcon Sensor" isimli yazılımlarının bir güncellemeleri, Microsoft Windows sistemlerinde çökme ve "ölüm ekranı" olarak bilinen mavi ekran hatalarına yol açtı. Bugün saat 08.30'da, sorunun çözümüne dair bir uyarı yayımlandı ve geçici çözüm önerileri sunuldu.

Kimlik güvenliği firması CyberArk'ın Bilişim Direktörü Ömer Grossman, yaşanan sorunun nedenini açıklarken, "Küresel düzeyde iş süreçlerinde görülen hasar dramatiktir. Arıza, CrowdStrike'ın EDR (Uç Nokta Tespiti ve Yanıtı) ürününün yazılım güncellemesinden kaynaklanmaktadır" dedi. EDR, şirketlerin müşteri bilgisayarlarını siber saldırılara karşı korumak için kullanılan bir güvenlik ürünü olup, arka planda çalışarak potansiyel saldırı işaretlerini izler.

'DÜZELTİLMESİ GÜNLER SÜRECEK'

Grossman, çökmüş olan uç noktaların uzaktan güncellenememesi dolayısıyla, problemin manuel olarak çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu durumun, geniş çapta uygulamalar gerektireceği ve günler süreceği öngörülmektedir. BBC'nin siber muhabiri Joe Tidy, yazılım düzeltmesine rağmen bilgisayarları tekrar işler hale getirmenin zorluğuna dikkat çekerek, "Bu sistemlerin, güvenli bir modda başlatılması ve hatalı güncellemelerin kaldırılması gerekecek" şeklinde uyarılarda bulundu.

KÜRESEL SORUNUN ETKİLERİ

İlgili uzmanlar, bulut sistemlerinin ve büyük pazar paylarına sahip olan şirketlerin söz konusu yazılımları dünya genelinde milyonlarca bilgisayarda kullandığını belirtiyor. Grossman, "Küresel düzeyde iş süreçlerinin aldığı hasar dramatik boyutta" ifadesini kullandı. CrowdStrike CEO'su George Kurtz, yaşanan sorunun ardındaki nedenlerin tanımlandığını ve düzeltmelerin uygulandığını bildirdi. Ayrıca, Mac ve Linux sistemlerinin etkilenmediğini vurguladı.

SON DURUM VE İLERİDEKİ ADIMLAR

Microsoft, küresel kesintinin nedenini giderdiklerini ancak bazı Office 365 uygulamaları ve hizmetlerinde kalan etkilerin hâlâ devam ettiğini açıkladı. Azure bulut birimi, müşteri sistemlerinin yeniden başlatılmasına dair başarılı iyileşme bildirimleri almış durumda. Tüm bu gelişmeler, CrowdStrike ve Microsoft'un üzerinde çalıştığı çözümlerin aciliyetini ve önemini ortaya koyuyor.

Sonuç olarak, bu küresel teknoloji arızası, siber güvenlik alanında dikkatli olunması gerektiğini ve güncellenmiş yazılımların sürekli izlenmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.