1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. AYM'nin Can Atalay Kararı.. Vekillik Düşürülmesi Yok Hükmünde!
AYM'nin Can Atalay Kararı.. Vekillik Düşürülmesi Yok Hükmünde!

AYM'nin Can Atalay Kararı.. Vekillik Düşürülmesi Yok Hükmünde!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın yargılandığı davada önemli bir karar alarak, vekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu açıkladı. 

A+A-

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında verdiği kararı Resmi Gazete'de yayımladı. 

AYM, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna dair gerekçelerini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın yargılandığı davada önemli bir karar alarak, vekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu açıkladı. 

VEKİLLİK DÜŞÜRÜLMESİ YOK HÜKMÜNDE!

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; AYM, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararını okuduktan sonra hükmünün geçersiz olduğuna hükmetti. 

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “TBMM'nin Genel Kurulu'nun 31.07.2024 tarihli 53. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 03.01.2024 tarihli kararının okunmasıyla Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespitine karar verilmiştir.” ifadelere yer verildi.

ÖNCEKİ YARGILAMA SÜREÇLERİ

Can Atalay, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve tutuklanmıştı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onaylayarak süreci devam ettirmişti. 

14 Mayıs 2023 tarihli 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP'ten Hatay milletvekili olarak seçilen Atalay, bunun ardından yargılamasının durmasını ve tahliyesini istemek üzere Yargıtay'a başvurdu. Ancak Yargıtay, bu talebi reddetti.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU

Atalay’ın avukatları, yasama dokunulmazlığı kazanan Atalay’ın haklarının ihlal edildiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel şikayette bulundu. Yüksek Mahkeme, Ekim 2023'te Atalay’ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmederek 50 bin lira manevi tazminata da karar verdi.

YARGITAY'DAN İKİNCİ RET

Anayasa Mahkemesi tarafından gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne iletildi. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ihlal kararının hukuki değer taşımadığını belirterek, kararına uymadı. 

Atalay, Gezi Davası kapsamında halen Silivri’deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor ve milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, bu durumun ardından gelen gelişmeler dikkatle izleniyor. 

AYM’nin verdiği nihai karar, Türkiye’nin hukuk ve siyaset gündeminde önemli bir yer tutmaya devam ediyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler