Arslan: "Türkiye’de Daha Fazla Katarlı Yatırımcı Görmek İsteriz"

Arslan: "Türkiye’de Daha Fazla Katarlı Yatırımcı Görmek İsteriz"

UDH Bakanı Ahmet Arslan, Katar Hükümeti adına Belediye ve Çevre Bakanı Mohammed Bin Abdullah Al-Rumaıhı ile Tekfen arasında gerçekleştirilecek Al-Khor Projesi Yol Yapımı Sözleşmesi İmza Töreni’ne katıldı.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Şu ana kadar Katarlı firmaların ülkemize gerçekleştirdikleri yatırım tutarı 1 milyar 170 milyon doları bulmuş durumda ancak biz bunun iki ülke ilişkilerini düşündüğümüz zaman yeterli olmadığını, Türkiye’de daha da fazla Katarlı yatırımcı görmek istediğimizi de özellikle vurgulamak isterim" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Katar Hükümeti adına Belediye ve Çevre Bakanı Mohammed Bin Abdullah Al-Rumaıhı ile Tekfen arasında gerçekleştirilecek Al-Khor Projesi Yol Yapımı Sözleşmesi İmza Töreni’ne katıldı.

Törende konuşma yapan Bakan Arslan, "Katar, son yıllarda ilişkilerimizin en üst seviyede geliştirildiği bir ülke. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 1.3 milyar dolara çıkmış olmakla birlikte son 5 yılda yaklaşık 3 kat artmış durumda ancak bu bizim için yeterli değil ve yeterli de olmamalı. Bu iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa sürede 3 milyar dolara ve hemen ardından da 5 milyar dolara çıkarılması gerçekten bir zorunluluk. Bu zorunluluğun da sebebi iki ülke arasındaki dostluk ve Türkiye ile Katar ekonomilerinin en önemli özelliği birbirini tamamlayıcı rolde olmaları" diye konuştu.

"Türk müteahhitlerin Katar’da üstlendiği işler bugün itibarıyla yaklaşık 15 milyar dolar"

"Bölgenin en büyük enerji üreticilerinden Katar’ın, Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjiyi karşılaması, tersine Katar’ın ihtiyacı olan başta tarım ürünleri olmak üzere bunların da Türkiye’de olması çok önemli" diyen Bakan Arslan şöyle devam etti:

"Zenginleşen Katar’ın buna uygun bir sermaye gücü ve bu anlamda da finansal tecrübesi var. Türkiye’nin ise hala gelişmekte olan büyük bir pazarı bulunuyor. Bu tamamlayıcı yönlerimizi yan yana getirmek zorunluluğumuz var bununla birlikte Türk müteahhitlerin firmalarımızın Katar’da üstlendiği işler bugün itibarıyla yaklaşık 15 milyar doları bulmuş durumda. Bugüne kadar Türk firmalarımızın Katar’da üstlendiği müteahhitlik işlerinde firma sayısı yaklaşık 119-120’yi bulmuş ki bu da sevindirici bir özellik. Bugün yine Belediye ve Çevre Bakanı dostumun huzurlarında bizim de şahitlik edeceğimiz imza töreniyle Katar Hükümeti, Tekfen İnşaat ile Al-Khor ekspres yolu ki 34 kilometrelik 10 şeritli bir yol. Katar için büyük önem arz eden otoyol projesi iki ülkenin inşaat alanındaki işbirliğine güzel bir örnek olacak. Önümüzdeki dönemde 2022 Dünya Kupası’nın Katar’ın ev sahipliğinde yapılacak olması ve ayrıca 2030 ulusal vizyon çerçevesinde ortaya koydukları çokça büyük proje olduğunu biliyoruz. Bunların hayata geçirilmesi anlamında ihtiyaç duyulan iş gücü, tecrübe, Türk müteahhitlerinin gerek Türkiye’de son yıllarda yaptıkları büyük projeler anlamında gerekse dünyada yaptıkları büyük projeler anlamında yeterli tecrübeye sahip oldukları ve bu alanda Katar’la iyi bir işbirliği yapabileceğimizin bir göstergesi."

"Türkiye-Körfez ilişkilerinde Katar bu bölgenin önemli omurga ülkelerinden"

Sadece inşaat, taahhüt işleri bağlamında değil, müşavirlik, danışmanlık, mühendislik hizmetleri ve başta güvenlik olmak üzere diğer taahhüt işlerinde de Türk müteahhitlerin Katar’da görev almak istediklerini vurgulayan Arslan, "İkili ilişkilerimizin ötesine geçen Türkiye-Körfez ilişkilerinde biz Katar’ı bu bölgenin önemli omurga ülkelerinden ve ilişkilerimizin omurgası olan ülkelerden biri olarak değerlendiriyoruz. Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması en önemli hedeflerimiz arasında. Önümüzdeki dönemde bunun gerçekleşebilmesi ve bu yolda Türkiye-Katar ekonomik ilişkilerinin ivme kazanması için de sayın bakanımızın desteklerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Şu ana kadar Katarlı firmaların ülkemize gerçekleştirdikleri yatırım tutarı 1 milyar 170 milyon dolar"

Katarlı işadamlarının da Türkiye’ye yatırım yapmasını çok önemsediğinin altını çizen Arslan, "Katar firmalarının son yıllarda ülkemize ilgileri artmış ve bu anlamda güzel bir işbirliği çalışması var. Şu ana kadar Katarlı firmaların ülkemize gerçekleştirdikleri yatırım tutarı 1 milyar 170 milyon doları bulmuş durumda ancak biz bunun iki ülke ilişkilerini düşündüğümüz zaman yeterli olmadığını, Türkiye’de daha da fazla Katarlı yatırımcı görmek istediğimizi de özellikle vurgulamak isterim" dedi.

"Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olması yolunda Katar’ı da yanında görmek istediğini bildirmek isterim"

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bakan Arslan, "Büyüyen ve güçlenen coğrafyamızın da çevremizdeki dostlarımızın da umudu olan Türkiye içeriden, dışarıdan, siyasete yönelik, milli birliğimize yönelik, ekonomiye yönelik çok sayıda operasyon yapılmak istenen bir ülke haline geldi. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamed Al Tani’nin, Cumhurbaşkanımızı ilk arayan lider olması ve desteğini bildirmesi bizim için çok önemliydi. Nasıl ki Katar, 2030 hedefleri önüne koymuş durumda biz de aynı şekilde 2023 hedeflerini önümüze koymuş durumdayız, bu darbe girişimi hiçbir şekilde bizim 2023’e yürürken hedeflerimizi aksatmayacak tam tersine daha da güçlü bir şekilde hedeflerimize ulaşmak için çalışacağız. Yatırımlarımızı arttırmak, ekonomimizi daha da büyütmek özellikle dost ve kardeş ülkelerle ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi amaç edindik. Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olması yolunda Katar’ı da yanında görmek istediğini bildirmek isterim. Bu işbirliği yolunda ülkemize yatırım yapmak isteyen Katar firmalarının hiçbir bürokratik engelle karşılaşmaması adına hükümet olarak her türlü desteği vereceğimizi vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

"İlişkilerimiz, Türkiye ile çok iyi bir düzeyde devam etmektedir bu ilişkiler ayrıca Türk güçlü ekonomisine dayanmaktadır"

Katar Belediye ve Çevre Bakanı Mohammed Bin Abdullah Al-Rumaıhı ise şunları kaydetti:

"Şu anda alt yapı alanında Katar’da görev yapmakta olan Türk şirketlerinden 6 şirket bulunmaktadır. Bunların hepsi bizim ileride düşündüğümüz olan Katar’ın vizyonu olan 2030 yılı projelerini gerçekleştirmek üzere bir takım katkıda bulunmaktadırlar. 2022 yılı içinde ev sahipliği yapacağımız Dünya Kupası’nın projelerinde bizlere yardımcı olacaklar ve olmalarını ayrıca arzu etmekteyiz. Bu yol, 2022 yılında ev sahipliği edeceğimiz Dünya Kupası’nın spor salonlarına ulaşacaktır aynı zamanda. Bu yolun uzunluğu 34 kilometredir, gidiş ve geliş 5’er şeritten oluşmaktadır. Ayrıca bu yolun üzerinde 12 köprü geçit inşa edilecektir. Ben inanıyorum ki Türk ekonomisi ve Türk şirketleri bu projeyi en üstün teknoloji teknikleri ile destekleyecektir. İlişkilerimiz, Türkiye ile çok iyi bir düzeyde devam etmektedir bu ilişkiler ayrıca Türk güçlü ekonomisine dayanmaktadır."

Konuşmalar sonrası imzalar atıldı ve daha sonrasında da fotoğraf çekildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.