1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Ardahan'da Coğrafi İşaretli Bal Hasadı.. 450 Ton Üretim Bekleniyor!
Ardahan'da Coğrafi İşaretli Bal Hasadı.. 450 Ton Üretim Bekleniyor!

Ardahan'da Coğrafi İşaretli Bal Hasadı.. 450 Ton Üretim Bekleniyor!

Ardahan’da coğrafi işaretli bal hasadı, hem arıcılar hem de tüketiciler için umut verici gelişmelere sahne oluyor. 

A+A-

Ardahan’da coğrafi işaretli bal hasadı, hem arıcılar hem de tüketiciler için umut verici gelişmelere sahne oluyor. 

Önümüzdeki günlerde bu şifa dolu ürünlerin raflardaki yerini alması bekleniyor.

450 TON BAL ÜRETİMİ BEKLENİYOR 

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, 620 arıcının 35 bin kovanda bal hasadına başladığını belirterek, toplamda yaklaşık 450 ton bal üretimi beklediklerini açıkladı. 

Hasat sürecinin 10 Ağustos’a kadar süreceğini ifade eden Evliyaoğlu, bu yıl bal veriminde yaklaşık yüzde 80 verim beklediklerini kaydetti.

YAĞIŞLAR ETKİLİ OLUYOR

Evliyaoğlu, bu yıl yağışların etkili olması nedeniyle bal veriminin yüzde 20 oranında azaldığını, ancak geçmiş yıla kıyasla büyük bir artış yaşanacağını dile getirdi. 

"2024 yılı hasat dönemimize başladık. Yaklaşık bir buçuk ay önce koymuş olduğumuz ballıkları yeni çekiyoruz. Şu anda çerçevenin üçte ikisi sırlanmış durumda" diyen Evliyaoğlu, bal akışının devam ettiğini ve florada zenginlik olduğunu vurguladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARICILARI ZORLUYOR

Arıcılık faaliyetlerinin yağışlı hava koşullarından olumsuz etkilendiğini belirten Evliyaoğlu, "İklim koşulları, küresel ısınma gibi sebepler bal verimimizi etkileyen unsurlar arasında" ifadelerini kullandı. 

Geçmiş yılın zayıf geçtiğini ancak 2024 yılının daha iyi geçtiğini ve yüzde seksenlere varan verim hedeflediklerini sözlerine ekledi.

COĞRAFİ İŞARETLİ ARDAHAN BALI ZAMLANDI

Kafkas arılarının yüksek rakımlı dağlardaki eşsiz floradan elde ettiği Ardahan balı, süzüldükten sonra benzersiz bir şifa kaynağı olarak ortaya çıkıyor. 

Başkan Evliyaoğlu, tüketiciler için üç satış noktası oluşturduklarını ve bu noktalarda üretilen balının kilogram fiyatının 1000 TL olarak satışa sunulacağını açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.