Anayasa Değişiklik Teklifinin İkinci Turu
AK Parti ve MHP’nin ortaklaşarak getirdiği Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasının bugün gerçekleşen 61. birleşiminde teklifin ilk 7 maddesi kabul edildi.
A+A-
AK Parti ve MHP’nin ortaklaşarak getirdiği Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasının bugün gerçekleşen 61. birleşiminde teklifin ilk 7 maddesi kabul edildi.
Meclis bugün de Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri için yoğun bir mesai yaptı. 7 maddenin kabul edildiği ve ilk tur oylamasının görüşmelerine oranla tansiyonun oldukça sakin geçtiği görüşmelerde önergeler üzerine sadece CHP ve HDP’liler 5’er dakika konuşma yaptı. İki parti adına konuşan milletvekillerinin tümü de değişikliğin bir “rejim değişikliği” olduğu vurgusu yaparak, neden “Hayır” denilmesi gerektiğine dair açıklama yaptı.
Gizli oylamaya dair tartışmaların her maddede dile geldiği birleşimde altıncı madde oylamasının da gizli oylamaya uyulmadığı için tekrarlanmak zorunda kalındı. İlgili maddenin oylama işlemi devam ederken Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapalı "kutular ve atılan oylar riske girdiği, sonucun şaibeli olacağı" gerekçesiyle oyların iptal edildiğini söyledi.
Oylama sırasında yaşananları CHP Milletvekili Barış Yarkadaş da Twitter hesabından paylaştı. Yarkadaş “AKP'li vekiller de kimin hangi oyu verdiğinin çetelesini tutuyor. AKP ve MHP'li vekiller üzerinde gözle görülür bir baskı var” dedi.
TEKLİFİN 7 MADDESİ KABUL EDİLDİ.
Bu birleşimde kabul edilen teklifin ilk maddesiyle yargı yetkisinin, "Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına" dair ifadesine, " tarafsız" ibaresinin eklenmesi ön görülüyor. Madde 345 “evet” oyu ile kabul edildi.
Teklifin ikinci maddesi ise milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyordu. Bu birleşimde oylanan 2. maddesi ise 342 “evet” oyu ile kabul edildi.
Değişiklikle milletvekili seçilme yaşını 25’ten 18’e düşüren değişiklik maddesi de 342 “evet” ile geçti.
Düzenlemeyle birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin düzenlemeyi öngören dördüncü madde de 342 oyla kabul edildi. Oylamada 138 “hayır”, 1 “çekimser”, 4 “boş”, 1 “geçersiz” oy çıktı.
Teklifin kritik maddelerinden birisi olan “Partili Cumhurbaşkanlığı” düzenlemesine dair düzenlemenin yer aldığı beşinci madde ise 342 “evet” oyu alırken 140 “hayır” ve 4 oy da “boş” oyu ile sonuçlandı.
Değişiklik teklifinin altıncı maddesi, Meclis'in denetim yetkilerini düzenliyordu. Düzenlemeyle yasamanın yürütmeyi denetlemesi ile Bakanlar Kurulu’na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılmayı ön görüyordu. Oylamada 342 milletvekili “evet” oyu kullanırken, 138 “hayır” oyu kullandı. 3 oyun “boş” çıktığı oylamada 2 milletvekili de “geçersiz” tercihinde bulundu.
Bu birleşimde son olarak görüşülen teklifin yedinci maddesi ise 340 “evet” oyu ile kabul edildi.
HABERE YORUM KAT