1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Sultanahmet Saldırısında Ölenlerin Sayısı 11’e Yükseldi
Almanya'daki Füze Planı.. Putin'den ABD'ye Soğuk Savaş Uyarısı!

Almanya'daki Füze Planı.. Putin'den ABD'ye Soğuk Savaş Uyarısı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Donanma Günü etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. 

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Donanma Günü etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. 

Putin, St. Petersburg'da düzenlenen ana askeri geçit töreninde, ABD'nin 2026'dan itibaren Almanya'ya uzun menzilli füze sistemleri yerleştirme planına karşı sert bir tepki gösterdi. 

Rusya'da Donanma Günü için düzenlenen törende konuşan Vladimir Putin, ABD'nin 2026'dan itibaren Almanya'da uzun menzilli füze sistemi konuşlandırma planına tepki gösterdi

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumun "Soğuk Savaş dönemini anımsattığını" vurguladı.

RUSYA’DAN CEVAP: FÜZE KONUŞLANDIRMA HAKKI

Washington’ın planları doğrultusunda, Rusya'nın da herhangi bir kısıtlama olmaksızın kendi silahlarını konuşlandırma hakkına sahip olacağını belirten Putin, “ABD’nin bu tür adımları atması durumunda, Rus donanması orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılması dahil olmak üzere daha önceki kısıtlamalardan muaf olacaktır,” ifadelerini kullandı.

FÜZELERİN MENZİLİ VE RUSYA'NIN STRATEJİSİ

Putin, "Önem arz eden kamu ve askeri tesisleri, idari ve sanayi merkezleri bu füzelerin menzilinde olacak. Uçuş süresi ise yaklaşık on dakikadır," diyerek ABD'nin planlarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. 

Ayrıca, Rusya'nın hipersonik füze sistemleriyle donatılmaya devam edeceğini ve hava savunma sistemlerini geliştirdiğini aktardı.

ABD’NİN FÜZE PLANI NEYİ İFADE EDİYOR?

ABD Savunma Bakanlığı daha önce, 2026’da Almanya’da SM-6, Tomahawk füzeleri veersonik silahlar gibi uzun menzilli saldırı sistemleri konuşlandırılacağını duyurmuştu. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin bu adımına karşılık olarak Rusya'nın da nükleer başlıklı füzelerini konuşlandırabileceğini öne sürdü.

ALMANYA VE ABD’DEN AÇIKLAMALAR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu kararın Rusya ile bir gerilime yol açabileceği endişelerini reddetti ve 2.500 kilometreye kadar menzile sahip silahların caydırıcı güce sahip olduğunu belirtti. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Rusya’nın eylemleri ışığında Avrupa'nın daha güçlü bir savunmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

RUSYA’DAN ALMANYA’YA ELEŞTİRİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya’nın ABD füzelerine ev sahipliği yapmasını "aşağılayıcı" olarak değerlendirdi. 

Lavrov, Almanya’nın egemenliğini kaybettiğini belirtti.

Bu gelişmeler, uluslararası ilişkilerde gerginliklerin artabileceğini göster. Putin’in açıklamaları ise, Rusya'nın NATO ve ABD ile ilişkilerinin geleceği hakkındaki belirsizlikleri derinleştiriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.