1. HABERLER

  2. KÖŞE YAZISI 'MAKALE'

  3. Şengal Ezidi Soykırımı III: Bizi Kirvelerimiz Öldürdü
Ali İhsan Alınak'ın Kaleminden.. Tarihin Sessiz Tanığı, Ani!

Ali İhsan Alınak'ın Kaleminden.. Tarihin Sessiz Tanığı, Ani!

PolitiKARS.com imtiyaz sahibi, mimar Ali ihsan Alınak, Ani'deki 'kazı çalışmaları' eşliğinde asıl niyetin ne olduğunu; X sosyal medya hesabından paylaştı. İşte o yazı, Tarihin Sessiz Tanığı, Ani!

A+A-

PolitiKARS.com imtiyaz sahibi, mimar Ali ihsan Alınak, Ani'deki 'kazı çalışmaları' eşliğinde asıl niyetin ne olduğunu; X sosyal medya hesabından paylaştı. İşte o yazı,

TARİHİN SESSİZ TANIĞI, ANİ!

Bin yıllardır yalana, yağmaya ve talana karşı direnen Ani, bugün ırkçı ve tekçi bilim ile sınanıyor!

İlklerin şehri Ani (?) söylemi eşliğinde saçma sapan anlamlar yüklenmeye başlandı... 

Son günlerin en absürt ve dikkate değer gördüğüm haberlerinden birini sizlerle paylaşıp yorumlamak istiyorum.

Yerel bültencilerin koro halinde manşete taşıdığı; "Kars'taki, UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Ören Yeri'nde kazı çalışmalarında rastlanan ve Anadolu'daki ilk kaya mescit olduğu değerlendirilen mağara ziyarete açıldı." haberini dikkatle okudum.

Zevatın zavallı hallerini izlerken ne söylenir diye günlerdir düşünüyorum. 

'Tarih yanılgılarla doludur!' sözünü söyleyenlere bin selam olsun diyerek; Ani, üzerine hazin gerçekleri irdeliyorum..

Şimdi niyeti belli bu haberi "Tarihin Sessiz Tanığı, Ani!" başlığı altında tartışmaya açalım. 

VAY BREMÎN (!) 

Vay Bremîn! dediğinizde, bu sadece Ani’nin geçmişinin ağırlığını hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda günümüzde yaşanan tartışın da bir özeti gibidir. 

'İlklerin şehri Ani' ifadesi, görkemli tarihinin yanı sıra, ne yazık ki günümüzde yanlış anlamlar ve dar bakış açılarıyla çevreleniyor. 

Ani'nin, tarih boyunca varoluş simgesi olarak anılması, onu sadece bir coğrafi konum olmanın ötesine taşıyor; bu durum, günümüz meselelerini anlamada kritik bir öneme sahip.

Zevatın zavallı hallerini izlemek, belki de tarih bilincinin zayıflığını sembolize ediyor. 

Tarihsel alanların, ortak kültürlerin ve çok sesliliğin öneminin göz ardı edilmesi, içerisinde bulunduğumuz bu karmaşık dönemde daha da belirginleşiyor. 

BİLİMSELLİKTEN UZAK!

Ne yazık ki, ırkçı ve tekçi bilim anlayışları, tarihi bir monolog haline getiriyor ve bu da Ani gibi çok dilli ve çok kültürlü bir şehrin gerçek kimliğine zarar veriyor.

'Tarih yanılgılarla doludur!' diyenlere selam durmak, bu yanılgıları açığa çıkarmak ve tarihsel gerçekliği derinlemesine incelemek adına önemli bir duruş. 

Tarihin nasıl yazıldığı, kimlerin söz hakkı olduğu ve hangi perspektiflerin göz ardı edildiği üzerine düşünmek, sadece tarihçiler için değil, herkes için kritik bir sorumluluktur.

Ani, yüzyıllar boyunca yaşadığı sıkıntılarla birlikte, farklı kültürel etkileri barındıran bir simge haline gelmiştir. Bu durum, tarihi algılamada sahip olduğumuz dar bakış açısını sorgulamak ve daha kapsayıcı bir anlayış geliştirmek için bir fırsattır. 

Dileğim, Ani gibi şehirlerin, geçmişin izlerinin doğru ve adil bir şekilde aktarılmasını sağlayacak olan bir duyarlılıkla ele alınması ve her sesin, her hikayenin tarihi anlayışımıza katkı sunacak şekilde değerlendirilmesidir.

Geçmişe bir saygı duruşu ve geleceğe bir perspektif olarak, bu tartışmaların bir parçası olmak önemlidir.

Ani'de 'ilk mescit' vs. tarzı gerçeklikten uzak mekansal anlamlar yüklemek acizlik olarak tarihe not düşmenin ötesinde bir çaba olmayacaktır!

..

* Ali İhsan Alınak 1967 Digor doğumlu, Kars’ta yaşıyor. Uzun bir süre Mimarlar Odası Kars Temsilciliği yapmış, şu anda Kafkasya Kültürleri Araştırma Merkezi ile www.PolitiKARS.com internet portalını yönetmekte.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.