
Aktaş Sınır Kapısı Açılışına Kars Halkı Davet Edildi
Çıldır Aktaş Gümrük Kapısında yapılacak olan temel atma törenine Kars halkı davet edildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraklerinden olan Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. Yap-İşlet-Devret modeliyle gümrük kapıları ve iç gümrüklerin modernizasyonuyla birlikte 18.000 m2’si kapalı alan olmak üzere 76.000m2 alan üzerine konuşlandırılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, 2005 yılında Habur Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu ile başlamış olan Gümrük Turizm işletmeleri sırasıyla Cilvegözü, Kapıkule, Sarp, Hamzabeyli ve Nusaybin Gümrük Kapıları’nın yenileme projelerini tamamlandığını söyledi. Ötegen, GTİ, 2012 yılında, Çıldır/Ardahan’da bulunan Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı’nı modernize etmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Yap-İşlet-Devret Sözleşmesini imzalandığını açıkladı.
Ardından açıklama yapan, Ticaret Borsa Başkanı İsmet Çelik ise Aktaş sınır kapısının Kars ticaretine kazandıracağı şeylerden bahsederek şunları söyledi:
Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı’nın Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında yeniden yapılandırılarak hizmete sunulması ile Orta Asya’ya açılan ticaret yolu kısalacak böylece Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile olan ekonomik, sosyal ve ticari ilişkilerimiz daha da canlanacaktır. Yeni Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı 18.000 m2’si kapalı alan olmak üzere 76.000m2 alan üzerine konuşlandırılacaktır.Global ticaret anlayışına uygun modernlikle tasarlanmış olan tesiste, ihracat ve ithalat yükü taşıyan kamyon ve TIR’lara ilişkin işlemlerin yapıla bilmesi için muayene peronları,Gümrük Müdürlüğü ofisleri , yolcuların gümrük ve pasaport işlemlerinin gerçekleştirileceği ve ticari ünitelerin de yer alacağı yolcu salonu, arama hangarı, lojman ve misafirhane binaları inşa edilecektir.
Aktaş Kapısı ticaretin kültürün Kafkaslara, Asya’ya açılan Serhat kapısıdır.Azerbaycan’dan, Gürcistan’dan , Çin’den gelen demir yolu ile Avrupa’ya uzanır.Unutulmuş İpek Yolu canlanır ve Türkiye’mizin ihracatını ona katlar.Lojistik merkezinin Kars’ da oluşu GAP mahsulünü, Kurtalan demiryolu lojistik merkezine taşır.Buradaki depolarda yükleme, balyalama, bandrolleme, markalama, gümrükleme işlemleri yöre işadamlarımız ve ihracat-ithalatçılarımız işlemlerini buralarda yaptırır.Demir yolu Çin’ den, Türkmenistan’ dan, Kazakistan’ dan, Azerbaycan’ dan, Gürcistan’ dan ucuz ve güvenli taşıma yapar.Bu törene işadamlarımızı davet ediyoruz.Valimiz, Belediye Başkanımız ve sivil toplum örgütleri olarak destek olacağız.
SAAT PROGRAM
06:30-07:15 TOBB İkiz Kuleler Havalimanı Transferi
07:15-07:45 Esenboğa VIP’ de Toplanma
07:45-09:30 Ankara- Kars Havayolu Seyahati ( Özel Uçak )
12:00-13:30 Temel Atma Töreni
Multivizyon Gösterisi
GTİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. M. Arif Parmaksız’ ın konuşması
Ardahan Valisi Sn. Seyfettin Azizoğlu’ nun konuşması
TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hizarcıklıoğlu’ nun konuşması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati Yazıcı’ nın konuşması
Temel Atma Töreni
13:30-14:30 Çıldır/Aktaş Gümrük Kapısı-Ardahan Karayolu Seyahati ( 64 km )
14:30-16:00 Öğle Yemeği ( Yer: Ardahan Ahsen Düğün Sarayı )
16:00-17:45 Ardahan-Kars Havalimanı Karayolu Seyahati ( 93 km )
17:45-19:30 Kars-Ankara Havayolu Seyahati ( Özel Uçak )
HABERE YORUM KAT