1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hatalı Park Yapan Araçlara Vatandaştan Boyalı Ceza
Akhtamar Adası'nda Duygu Dolu Anlar.. Surp Haç Kilisesi'nde 12. Ayin Coşkusu!

Akhtamar Adası'nda Duygu Dolu Anlar.. Surp Haç Kilisesi'nde 12. Ayin Coşkusu!

Van'daki Akhtamar (Akdamar) Adası'nda bulunan Surp Haç Kilisesi'nde 12. ayin düzenlendi. 

A+A-

Van'daki Akhtamar (Akdamar/Ahdamar) Adası'nda bulunan Surp Haç Kilisesi'nde 12. ayin düzenlendi. 

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'ın yönetiminde gerçekleşen ayine yurtiçinden ile yurtdışından gelen birçok ziyaretçi tarafından katılım sağlandı.

Van ilindeki Akdamar Adası'nda bulunan ve Ermeni kültürünün önemli simgelerinden biri olan Akhtamar Surp Haç Kilisesi'nde 12. ayin gerçekleştirildi. 

VAN'DAKİ TARİHİ KİLİSEDE AYİN

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; günler öncesinden hazırlıkları tamamlanan ayin için katılımcılar, bugün sabah saatlerinde Van'a 45 kilometre uzaklıkta bulunan Gevaş ilçesindeki iskeleden kalkan teknelere ek olarak, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen deniz otobüsü seferleriyle Edremit ilçesinden de ziyaretçiler adaya geldi.

van-001.jpeg

Türkiye'deki Ermeni toplumu dışında Avrupa ve Amerika'dan da çok sayıda misafir, bu eşsiz deneyimi yaşamak için adaya akın etti.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Ayin sırasında kilise içinde yer alan katılımcılar arasında, ilk kez bu tarihi yapıyı görenlerin duygu dolu anlar yaşadığı gözlemlendi. Türkiye Ermenileri arasında adanın ismini taşıyan Tamar, duygularını ifade ederken, "Biz buradayız ve bu bayramda burada olmak gerçekten mutluluk verici," dedi.

İRAN'DAN GELEN ZİYARETÇİLER

Ayin katılımcıları arasında Tahran'dan gelen Ermeniler de yer aldı. 

İranlı Sayime, "Bu ayin için buraya geldiğimde kısmet olduğunu öğrendim. Burada olmak benim için çok değerli," diyerek hislerini paylaştı. 

Aynı zamanda, Türkiye'deki Müslümanların ayin için gösterdiği misafirperverlikten de bahsetti.

KİLİSENİN KORUNMASI ÜZERİNDE DURULDU

Ayin sonrasında Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Surp Haç Kilisesi önünde basın açıklaması yaptı. 

Maşalyan, ayinin sürekli ibadete açık olmamasının sebeplerine değinerek, "Buranın korunması bizim için çok önemli," dedi. Kilisenin bir müze niteliği taşıdığını ve yapının uzun ömürlü olmasına katkıda bulunmanın önemini vurguladı.

KİLİSENİN TARİHİ VE İLK AYİN

Akhtamar Kilisesi, Kutsal Haç Katedrali olarak da biliniyor. 915-921 yılları arasında inşa edilen bu tarihi yapının, Kürt ve Ermeni kültüründe büyük bir önemi bulunuyor. İlk ayin 2010 yılında yapıldı ve güvenlik gerekçesiyle 2015'te iptal edildi. Pandemi sürecinde ise sınırlı katılımlarla ayinler düzenlendi. 

12. ayin, Akdamar (Akhtamar) Adası’nın mistik atmosferinde, inanç ve kültürün birleştiği bir etkinlik olarak hafızalarda yer aldı. 

Katılımcılar, bu tarihi ve manevi deneyimi yaşarken, Ermeni kültürünün önemini bir kez daha tüm dünyaya duyurdu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.