1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. 86 Yıllık Efsane.. Sanatın Üstadı Genco Erkal Yaşama Veda Etti!
86 Yıllık Efsane.. Sanatın Üstadı Genco Erkal Yaşama Veda Etti!

86 Yıllık Efsane.. Sanatın Üstadı Genco Erkal Yaşama Veda Etti!

Usta sanatçı Genco Erkal, sağlık sorunlarıyla sürdürdüğü mücadelenin ardından 86 yaşında hayatını kaybetti.

A+A-

Usta sanatçı Genco Erkal, sağlık sorunlarıyla sürdürdüğü mücadelenin ardından 86 yaşında hayatını kaybetti.

86 yaşında yaşamını yitiren Genco Erkal’ın kaybı, sanat camiasında büyük bir üzüntü yarattı. 

Sanatıyla birçok nesle ilham veren ve Türkiye'de tiyatronun önemli isimlerinden usta sanatçı Genco Erkal, bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu. 

NAZIM HİKMET’İN ŞİİRİYLE VEDA

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Genco Erkal’ın sosyal medya hesabında, ünlü şair Nazım Hikmet’in “Hoşça kalın dostlarım” adlı şiirinin dizeleri paylaşıldı. 

Paylaşımda, “Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın! Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum. Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın... Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana. İstemez... Tek hecesiz elveda." ifadeleri dikkat çekti.

SANAT HAYATI VE DOSTLAR TİYATROSU

İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olan Genco Erkal, 1959 yılından itibaren Türkiye'nin önemli tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak sahne aldı. 1969 yılında kurduğu Dostlar Tiyatrosu, Türkiye'de tiyatronun önemli yapıtlarını sahneye taşıdı. 

ULUSLARARASI YAZARLARLA ÇALIŞTI

Genco Erkal, Gorki, Brecht, Sartre gibi yabancı yazarların yanı sıra Aziz Nesin, Haldun Taner ve Nâzım Hikmet gibi Türk edebiyatının dev isimlerinin eserlerini sahneye koydu. Roman, öykü ve şiir türlerinden birçok uyarlama gerçekleştirdi.

ÖDÜLLÜ OYUNLARIYLA GÖZE ÇARPTI

Erkal’ın sahnelediği ve çok sayıda ödül kazandığı oyunlar arasında, “Aslan Asker Şvayk”, “Bir Delinin Hatıra Defteri” ve “Sivas ‘93” yer alıyor. Ayrıca, senfonik konserlerde Prokofiev’in “Peter ile Kurt” gibi önemli eserleri seslendirdi.

FİLM DÜNYASINDAKİ BAŞARILARI

Genco Erkal, “At”, “Faize Hücum” ve “Hakkâri’de Bir Mevsim” gibi ödüllü filmlerde başrol oynadı. TRT için Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyununu hem yönetti hem de sahne aldı. “Pazar: Bir Ticaret Masalı” ve “Prensesin Uykusu” filmlerinde de rol alarak sinema kariyerine önemli katkılarda bulundu.

ULUSLARARASI PERFORMANSLARIYLA TANINDI

1993-1998 yılları arasında Paris ve Avignon Festivali’nde Fransızca performanslar sergileyen Genco Erkal, “Sevdalı Bulut” ve “Simyacı” gibi oyunlarla uluslararası sahnelerde de yer aldı. Yıllar boyunca birçok kez “yılın en iyi erkek oyuncusu” ve “en iyi tiyatro yönetmeni” ödüllerine layık görülen Genco Erkal, Türkiye tiyatrosunun unutulmaz isimlerinden biri olarak hafızalarda kalacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.