2 Yeni KHK Yayımlandı
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayımlandı.
Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamudan toplamda 2 bin 756 personel ihraç edildi.
KHK/695 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
KHK/696 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
- 695 sayılı KHK ile 155'i Kara, 155'i Deniz, 327'si Hava Kuvvetleri Komutanlığından olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerinden 637 personel ihraç edildi.
- Jandarma Genel Komutanlığından 360, Emniyet Genel Müdürlüğünden 61, Sahil Güvenlik Komutanlığından 4 personel ihraç edildi.
- 695 sayılı KHK ile Diyanet İşleri Başkanlığından 341 kişi ihraç edildi, 18 kişi görevlerine iade edildi.
- KHK'lar ile Adalet Bakanlığı'ndan 245 kişi ihraç edildi, 17 kurum kapatıldı.
- 105 öğretim üyesi, 50 üniversite personeli ihraç edildi.
2'si gazete 17 kurum kapatıldı
- 695 sayılı KHK ile 7'si dernek, 7'si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi.
- Kapatılan kurumlar şöyle: Aliağa Yakamoz Hanımlar Derneği (İzmir), Batı Anadolu Teknik Elemanlar Federasyonu (İzmir), Kapadokya Eğitim Akademisi Derneği (Nevşehir), Fatih Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (Karabük), Güleç Sevgi Evlerini Yaşatma ve Koruma Derneği (Karabük), Kahramanmaraş Uluslararası Öğrenciler Derneği, Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitme Merkezi (Gaziantep), Burhanettin Hayra Hizmet Vakfı (İzmir), Hadimi Eğitim ve Kültür Vakfı (İzmir) Türk Eğitim, Sağlık ve Çevre Vakfı (TESÇEV/Kocaeli), Turgutlu Eğitim Vakfı (Manisa), Hacı Paşalar Eğitim ve Kültür Vakfı (Aydın), Uluslararası Hukuk ve Adalet Vakfı (UHAV/Ankara), Yusuf Cevat Başçı Eğitim ve Kültür Vakfı (İzmir), Akdeniz Gazetesi (Isparta), Çınaraltı Gazetesi (Isparta), Özel İskenderun Kalp Merkezi (Hatay).
- Daha önce kapatılan Türk Genç İşadamları Vakfı açıldı.
- Daha önce ihraç edilen 115 kişi görevleri iade edildi.
105 akademisyen ihraç edildi
Yüksek Öğrenim Kurulu’na (YÖK) bağlı 105 akademisyen çalıştıkları üniversitelerden ihraç edildi.
Ayrıca 392 öğretmen de öğretmenlikten çıkartıldı.
Taşeron düzenlemesi getirildi
- 696 sayılı KHK ile 4/C (geçici) personel statüsü kaldırılarak, bu statüdeki personel 4/B (sözleşmeli) statüsüne geçirildi.
- OHAL kapsamında çıkartılan 696 sayılı KHK ile Danıştaya 16, Yargıtaya ise 100 yeni üye kadrosu ihdas edildi.
22 subayın rütbesi alındı
KHK ile Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan 22 subayın rütbesi alındı.
MİT'te istifa düzenlemesi
696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre, MİT fiili kadrosuna atanan personel teşkilata yazılı olarak müracaat etmek suretiyle istifa edebilecek.
İstifa müracaatında bulunan personel hakkında; uhdesinde bulunan bilgi, belge ve kayıtlar, yürüttüğü faaliyetler, takip ettiği iş ve işlemler ile kullanımında bulunan kaynak ve diğer hususlara ilişkin olarak teşkilat tarafından bir rapor oluşturulacak ve bu rapor sonucunagöre işlem yapılacak.
Şeker Kurumu kapatıldı
KHK ile Şeker Kurumu kapatıldı. Şeker Kurumuna ve Şeker Kuruluna yapılmış olan atıflar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yapılmış sayıldı.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da kapatıldı
Öte yandan KHK ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da (TAPDK) kapatıldı. Kapatılan kurumca yapılan işlemler ilgili idarelerce yeni bir işlem yapılıncaya kadar geçerliliğini koruyacak.
Kurumun görev ve sorumlukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına devredildi.
Kapatılan kurumların personelinin kadroları ve kurumlara ait her türlü taşınır, taşıt, malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, kayıt ve dokümanlar, taşınmazlar ve sözleşmeler de söz konusu Bakanlıklara geçti.
Asfat A.Ş. kuruldu
Kanun Hükmünde Kararnameyle, askeri fabrikalar ve askeri tersanelerin imkan ve kabiliyetlerini kullanarak kamu idarelerinden, kamu iktisadi teşebbüslerinden, yabancılar dahil gerçek ve tüzel kişilerden sipariş almak veya bunların ihtiyaçları için teklif vermek, bu siparişler ve teklifler sebebiyle gerektiğinde müşterek imalat, tasarım, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, askeri fabrikalar ve tersanelerin gelişimini ve modernizasyonunu sağlamak, tesisler inşa etmek ve esas sözleşmesinde düzenlenecek diğer ticari faaliyetlerde bulunmak üzere, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT A.Ş.) kuruldu.
Hayatını kaybeden asker yakınlarına zorunlu askerlik kaldırıldı
Kanun Hükmünde Kararnameyle, askerlik görevlerini yerine getiren yükümlülerle terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek.
HABERE YORUM KAT