1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sahillerin Temizliği Büyükşehir’e Emanet
Stratejik Hamle.. Türkiye ve Mısır Arasındaki İlişkilerde Yeniden Yapılandırma!

Stratejik Hamle.. Türkiye ve Mısır Arasındaki İlişkilerde Yeniden Yapılandırma!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, daha önce sert ifadelerle eleştirdiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettahel es-Sisi, 12 yıl aradan sonra Ankara’ya ziyarette bulundu.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, daha önce sert ifadelerle eleştirdiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettahel es-Sisi, 12 yıl aradan sonra Ankara’ya ziyarette bulundu.

Bu, yalnızca protokolden ibaret bir ziyaret değil; aynı zamanda Türkiye ve Mısır arasında yeni bir başlangıcın habercisi olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişteki sert eleştirileriyle hedef aldığı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettahel Sisi, 12 yıl aradan sonra Ankara’ya gelerek tarihi bir ziyarette bulundu.

YÜKSEK DÜZEY STRATEJİK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ TOPLANTISI

PolitiKARS’ın ajanslardan derlediği bilgilere göre; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın duyurusuna göre, Erdoğan’ın 14 Şubat 2024’te Kahire’ye gerçekleştireceği ziyaretin ardından yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleşecek. Bu toplantı, iki ülke liderlerinin birlikte yürütme yetkisiyle yapılacak ve Türkiye-Mısır ilişkilerinin yönünü belirleyecek.

ziyaret-002.jpg

YENİ DOSTLUK İLANI

Sisi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bugünkü (Ankara) ziyaretim, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki Kahire ziyaretiyle birlikte, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve işbirliği başlatma iradesini yansıtıyor” diyerek, ilişkilerin yeniden canlanması gerektiğine vurgu yaptı. Bu ifadeler, iki ülke arasında bir nevi buzları eritme çabasını temsil ediyor.

MASADA BEKLEYEN KONULAR

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle değerlendirilecek. İkili işbirliğinin güçlendirilmesi yolunda atılacak adımların yanı sıra, bölgedeki güncel meseleler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor. Özellikle Gazze’de yaşanan çatışmalar ve işgal altındaki Filistin toprakları konuları da masaya yatırılacak.

GEÇMİŞTEKİ GERİLİM VE BUGÜNKÜ İŞBİRLİĞİ

Aslında, Erdoğan ve Sisi arasındaki ilişki geçmişte oldukça gergindi. Mısır'daki İhvan'ın iktidardan düşmesiyle patlak veren bu gerilim, Erdoğan'ın Sisi’yi ‘katil’ ve ‘darbeci’ olarak tanımlamasına yol açmıştı. Erdoğan, o dönemde "Onunla (Sisi) aynı masaya oturmam" diyerek, Sisi ile olan ilişkilerinde mesafeli bir tutum sergilemişti. Ancak şimdi, dönemin getirdiği yeni gelişmelerle birlikte bu soğukluk yerini işbirliği arayışına bırakıyor.

YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDE

Tüm bu gelişmeler, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin ileriye doğru evrileceğinin sinyallerini veriyor. İki liderin bir araya gelmesi, geçmişin üstesinden gelerek yeni bir döneme adım atma isteğini de yansıtıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.